[Oprindeligt publiceret af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse]

Af major Lasse Nelson, Kommandant i Kastellet


Kastelsmøllen blev bygget i 1847 og står stadig i Kongens Bastion. Kastelsmøllen får snart nye vinger. Kom og besøg møllen og få en ny oplevelse.


Det er endnu ikke klart, hvilken dato at de nye vinger ankommer til Kastellet, for det bliver en større operation, som kræver optimale vejrforhold. Særligt spændende bliver det, når vingerne skal flyttes op til møllen i Kongens Bastion og vingerne løftes på plads højt oppe på Kastelsmøllen. Planerne er ved at tage form på tegnebrættet, og sikkert er det, at vingerne i skrivende stund er skåret ud af to 40 meter høje træer, som vi i marts måned fældede i skovene om Nykøbing Sjælland. Arbejdet fortsætter over sommeren, hvor håndværkerne skal færdiggøre de mange forskellige stykker tømmer, som giver Kastelsmøllen nye vinger en endnu ukendt dag til september.


Møllelauget har åbnet til en af møllestenene, som i fremtiden igen skal drejes rundt med hjælp fra vindkraft, vinger, tandhjul, aksler og mange andre tømmerdele.


Kastelsmøllen har et møllelaug som frivilligt arbejder med at vedligeholde og reparere den gamle møllen, som blev bygget i 1847. Møllelauget tilbyder rundvisninger i Kastelsmøllen, hvor du med familie og venner kan få en helt særlig oplevelse. Måske er du heldig og kommer på besøg en dag, hvor møllen skal krøjes, som det hedder, når møllens ’hat’ og vinger drejes op mod vinden. Det kan være en ærefrygtig oplevelse, når de ca. 14 tons højt over dit hoved drejes. Kastelsmøllen åbner for publikum på dage, hvor Kastellet inviterer på forskellige aktiviteter indenfor voldene. Du kan følge med i historien om Kastelsmøllen og dens nye vinger på denne hjemmeside, men du kan også besøge Kastellet på en dag, hvor Kastelsmøllen har planlagt rundvisninger – som i øvrigt er gratis. De næste rundvisninger er på onsdage den 10. + 17. + 31. august kl. 1800-2000. Det er også muligt på de tre onsdage (kl. 1600-2100), at nyde picnic med familie og venner i Kongens Bastion, hvor Kastelsmøllen er kulissen. Vi håber at se jer. 

Når vingerne er færdige og løftet på plads, vil Kastelsmøllen i princippet være fuldt funktionsduelig, og kan i fremtiden mele korn, hvilket den ikke har gjort i mere end 100 år. Før historien kommer dertil, hvor publikum kan gå hjem med et halvt pund mel, skal møllelaugets medlemmer først kontrollere møllens konstruktion og tømmer, når alle dele sætter sig i bevægelse. Det er en blandt mange gode historier, som du kan få, hvis du besøger Kastelsmøllen.


Istandsættelsen af møllen ses båden udenfor og indenfor, hvor nyt og ældre træ tydeligt ses sammen. Her står to fra møllerlauget helt oppe under møllens ’hat’.