Infirmeriet på Flådestation Frederikshavn.

Foto: Som en slags hilsen til infirmeriets historie har man valgt at holde fast i farverne på dørene, selv om alt står knivskarpt og nymalet.

I forbindelse med Forsvarsforliget 2013-2017 blev 17 infirmerier skåret ned til fem. Medarbejderne i Frederikshavn fik nu Aalborg Kaserne som nærmeste infirmeri. Da alle Forsvarets medarbejdere i operativ tjeneste skal gennemgå et sundhedstjek hvert andet år, efter de er fyldt 30, blev det til en del kilometer på landevejen for personalet på Flådestationen. Andre etablissementer havde lignende udfordringer, og man besluttede derfor at genåbne en række infirmerier.

 

Da beslutningen om at genåbne flere af Forsvarets infirmerier var truffet, var Frederikshavn et af de første, der stod for en genåbning. Alligevel udskød man opstarten lidt. Først blev der sat gang i en facaderenovering af den bygning, som skulle huse infirmeriet. Det mest hensigtsmæssige var derfor at vente lidt og lade håndværkerne blive færdige først.

 

Lokalerne var siden nedlukningen taget i brug som kontorer. Derfor var der ikke et egentligt konsultationsrum på flådestationen længere. Det blev Taus Møller Bendsen, Peter Mark Ottesen-Mikaelsen og Brian Skov Christensen, der skulle gøre projektet til virkelighed.

 

"Vi har haft rigtigt mange møder, hvor vi har gået rundt i lokalerne sammen med lægerne og sygeplejerskerne for at finde de rigtige løsninger. Det er en af grundene til, at vi synes vi har fået lavet et virkelig godt projekt, som vi kan være stolte af", fortæller Peter Mark Ottesen-Mikaelsen.

 

Selvom lokalerne tidligere har huset infirmeriet, er det ikke alle m2 i bygningen, der igen kunne lægge rammer til dårligdomme og helbredsundersøgelser. Af pladshensyn var planen, at omklædning skulle være i kælderen. Den slags går dog ikke, når der er tale om en lægeklinik og sterile miljøer på en tandlægeklinik. Omklædningen blev derfor lagt i den bagerste del af infirmeriet, og der blev spist lidt flere kontorkvadratmeter.


"Der er så mange ting, der er anderledes i et projekt som dette, fordi det er en klinik. Pludselig skulle vi lære en masse nye ting, så det har været et spændende projekt", fortæller Taus Møller Bendsen.

 

Lokaler på infirmeriet.

Foto: Infirmeriet ligger i samme bygning, som det gjorde, inden det blev lukket ned.

 

Et anderledes projekt

Endnu et af de mere specielle forhold, der skulle tages højde for, finder vi også i tandklinikken. Ganske som lægeklinikken er som man kender den fra sin egen læge, så er tandklinikken også meget lig den, man kender fra det civile. Det betyder, at tandklinikken selvfølelig har røntgenudstyr, så man bedre kan undersøge mere komplicerede problemer. Det har givet en særlig udfordring, der ikke er i ret mange andre former for byggeri.

 

"Der skal tages højde for vægtykkelser, døre, vinduer – alt omkring rummet skal udføres, så man ikke udsætter andre end patienten for røntgen. Det er en af de ting, der gør det spændende at arbejde i Ejendomsstyrelsen, når vi får den har slags opgaver", fortæller Peter Mark.

 

En anden specialopgave var lidt mere enkel, men lige så speciel. Mellem toilettet og konsultationen er en lille låge i væggen – til urinprøver.

 

Genbrug gav en fordel

Lokalerne, der er brugt til infirmeriet, er de samme som man brugte tidligere. Selvom lokalerne blev omdannet til kontorer, så var det alligevel, som om man havde forudset, at der måske igen ville blive brug for et infirmeri i Frederikshavn.


"Jeg ved ikke, om det var for at spare penge, eller om de var kloge, da lukkede ned, men de installationer, vi skal bruge til tandlægestolen lå lige så fint under en lille luge i gulvet", fortæller Peter Mark.

 

Infirmeriet klar til et styrket Forsvar

Med udsigten til et styrket Forsvar med flere værnepligtige, mere stampersonel og planer om nybyggeri af skibe for 40 milliarder kroner er der udsigt til travlhed på kajen i Frederikshavn. Infirmeriet har i hvert fald fået rammerne til at understøtte opgaven, og det er formentlig kun et spørgsmål om tid, før åbningstiden udvides.

 

Fakta

Infirmeriet på Flådestation Frederikshavn skal betjene de ca. 1500 medarbejdere med tilknytning til flådestationen samt de NATO-enheder, der lægger til kaj.

 

Ud over infirmeriet i Frederikshavn er infirmeriet på Bornholm og i Skive også genåbnet, og der er planer om at genåbne flere.