Nyheder
Støjvarsling
Publikationer
Der er i øjeblikket stort fokus på PFAS-forureninger i det danske samfund og dermed også på forureningerne på Forsvarets arealer.
På denne side kan du læse mere om PFAS generelt, PFAS-forureningerne på Forsvarets arealer og Ejendomsstyrelsens indsats for kortlægge og undersøge PFAS-forureninger på Forsvarets arealer. Du kan desuden finde en del af den omfattende dokumentation og rapporter om vores undersøgelser og resultater, så du har mulighed for selv at orientere dig. Denne dokumentsamling vil løbende blive udbygget.
Du kan læse mere om PFAS-forbindelser på Miljøstyrelsens hjemmeside.
PFAS anvendes i mange produkter og brancher for eksempel i brandskum, overfladebehandling, tøj, kosmetik, papir, foto, maling, elektronik og hydraulik.
PFAS-forbindelserne kan dateres tilbage til 1940’erne, men det er først midt i 1960’erne at brugen af PFAS for alvor tager fart. Først omkring år 2000 får man mistanke om, at visse stoffer i stofgruppen er problematiske. I 2006 sker den første EU-regulering af PFAS.
1949
3M starter produktionen af perflourforbindelser.
1966 - 1990
Brugen af PFAS slår igennem.
1990 - 2000
PFAS produceres i store mængder.
2000
3M udfaser produktionen af PFOS og PFOA.
2006 - 2009
EU-regulering - PFOS udfases fra blandt andet brandslukningsskum.
2011
Anvendelse af restlager af PFOS skum forbydes.
2012
Ejendomsstyrelsen bliver opmærksomme på problematikken på nordisk miljøkonference.
2013
Miljøstyrelsen opstarter screeningsprojekt. Ejendomsstyrelsen indgår i Miljøstyrelsens projekt og udtager de første målinger på Flyvestation Karup.
2014
Screening på brandøvelsespladserne på Flyvestation Karup og Flyvestation Skrydstrup.
Ved forureningsundersøgelser ved brandøvelsespladser medtages de første analyser for PFAS.
2013 – 2015
EU-miljøkvalitetskrav for overfladevand som et årsgennemsnit for PFOS, kommer til at danne baggrund for risikovurderinger i Ejendomsstyrelsens senere undersøgelser af overfladevand.
Miljøstyrelsen udsender sum kriterium for 12 PFAS-forbindelser i drikkevand, grundvand og jord. Hidtil er der undersøgt for nogle bestemte PFAS-stoffer samt antal forskellige stoffer i de enkelte undersøgelser. Fremadrettet undersøges der for de særlige 12 PFAS-forbindelser jævnfør de nye kriterier. Ejendomsstyrelsen iværksætter screening på 21 etablissementer under Forsvarsministeriets område. Delresultater fra screeningen foreligger.
2016
Ejendomsstyrelsens hovedrapport af gennemført screening viser, at det hovedsageligt er brandøvelsespladserne, der er forurenet, men der konstateres også PFAS forekomst fra andre aktiviteter, under eller omkring det gældende kriterium.
2017
Ejendomsstyrelsen iværksætter supplerende undersøgelser for PFAS på relevante etablissementer under Forsvarsministeriet og foretager de første undersøgelser af overfladevand.
2018
EU direktivet for PFOS i overfladevand implementeres i bekendtgørelsen om fastlæggelse af miljømål for vandløb, søer, overgangsvande, kystvande og grundvand. Ejendomsstyrelsen undersøger og moniterer de opdagede grundvandsfaner. Herudover indhentes viden omkring undersøgelser af overfladevand i forhold til overholdelse af EU direktiv.
2019
Ejendomsstyrelsen indhenter viden om mulige teknikker for oprensning. Kendte forureninger moniteres og undersøges for at kunne afgrænse udbredelsen. Ejendomsstyrelsen foretager den første undersøgelse af fisk.
2020
PFAS forbydes i fødevareemballage i Danmark.
I samarbejde med nordiske partere arbejder Ejendomsstyrelsen på at få afholdt en international NATO workshop om afværgning af PFAS. Dette forhindres desværre af Covid-19 situationen. Konferencen afholdes i 2022.
Ejendomsstyrelsen moniterer de konstaterede grundvandsfaner og risikovurderer dem i forhold til drikkevandsressourcer og overfladevand. Der udføres supplerende PFAS undersøgelser for at afklare forureningsomfanget.
2021
Der måles store mængder af PFOS ved den kommunale brandskole i Korsør. Det viser sig efterfølgende, at køer fra den lokale kogræsserforeningen, der græsser i området, har optaget PFOS i mængder, som kan udgøre en sundhedsmæssig risiko, når man spiser kødet.
Miljøstyrelsen opdaterer kriterierne for PFAS for grundvand, der nu gælder for 22 PFAS-forbindelser samt en lavere grænseværdi for 4 særlige PFAS forbindelser, der tillige er gældende for drikkevand. Ejendomsstyrelsen vil på denne baggrund skulle revurdere om andre aktiviteter end brandøvelsespladser kan være problematiske i lyset af de nye kriterier.
I Forsvarsministeriets grønne handleplan 2021–2025 indgår et pilotprojekt til test af afværgemetoder overfor PFAS-forureninger.
Ejendomsstyrelsen iværksætter en systematisk screening af forpagtninger, der ligger tæt ved brandøvelsespladser på Forsvarets arealer med henblik på at vurdere en mulig risiko ved bortforpagtning til landbrugsformål. Ejendomsstyrelsen orienterer forpagterne.
2022
I samarbejde med nordiske samarbejdspartnere afholder Ejendomsstyrelsen en international NATO workshop om afværgning af PFAS.
Ejendomsstyrelsen arrangerer én-dags workshop for danske samarbejdspartnere (primært myndigheder) om PFAS problematikker.
Problemet med PFAS-forureninger er en global problemstilling. Der arbejdes globalt intenst på at finde tekniske løsninger på at nedbringe eller fjerne PFAS-forbindelser. Hovedvægten af de nuværende tekniske løsninger fokuserer på rensning af vand, mens teknikker til oprensning af jordforurening på nuværende tidspunkt er i udviklingsstadierne.
Ejendomsstyrelsens rolle
Ejendomsstyrelsen står for kortlægning samt Forsvarsministeriets undersøgelser og moniteringer af PFAS-forureningerne på Forsvarets arealer. Det er vi i kraft af vores rolle internt i Forsvarsministeriets koncern, hvor vi yder koncernfælles rådgivning på miljø-, natur-, klima- og energiområdet og varetager et række opgaver inden for miljøområdet på Forsvarsministeriets område.
Ejendomsstyrelsen er ikke tilsynsmyndighed på området. Derfor derfor samarbejder vi med tilsynsmyndighederne om de konkrete risikovurderinger, vores rådgivere laver, på baggrund af vores måleresultater.
Baggrunden for Ejendomsstyrelsens PFAS undersøgelser, der er iværksat af egen drift, er Forsvarsministeriets grønne strategier, senest Forsvarsministeriets grønne handleplan 2021-2025. Her er et af indsatsområderne fokus på bedre vandkvalitet.
I 2012 hører Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse for første gang om PFAS problematikken. Året efter - i 2013 - indgår vi i Miljøstyrelsens arbejdsgruppe om PFAS ved punktkilder.
I 2015 bliver det besluttet af iværksætte en omfattende screening af PFAS-forbindelse ved Forsvaret.
I denne screening undersøges PFAS-forurening i forbindelse med et række aktiviteter i Forsvaret blandt andet brandøvelsespladser, værksted med hydraulikolie til flybremsesystemer, våbenværksteder, affaldsdeponi, metalliseringsværksteder mm.
Ved screeningen blev der målt efter 12 forskellige PFAS-forbindelser. Resultaterne af screeningen viste, at de højeste koncentrationer findes i forbindelse med brandøvelsespladser. Der blev fundet PFAS i forbindelse med næsten alle de undersøgte aktiviteter, men der var væsentlig forskel på koncentrationerne. Ved brandøvelsespladserne var den samlede sum af de 12 PFAS-forbindelser mellem 50– 435 µg/L, men det ved de øvrige aktivitetstyper lå mellem 0,012 – 0,80 µg/L.
Resultatet af screeningen blev efterfølgende sendt til samtlige kommuner, regioner og Miljøstyrelsen i 2017 med henblik på videndeling.
Ejendomsstyrelsen foretager løbende miljøundersøgelser. Det gælder også på PFAS-området. En miljøundersøgelse kan bestå af flere trin: Miljøhistorisk redegørelse, orienterende undersøgelse, udvidede undersøgelser, afgrænsende undersøgelser, moniteringer og kan afsluttes med afværge.
En miljøundersøgelse består typisk af vandprøver: Grundvand, drikkevand, spildevand og opsamlingstanke samt overfladevand (vandløb, søer, moser og fjorde), jordprøver og sedimentprøver (bassiner, vandløb mv.) I særlige tilfælde er der desuden taget prøver af fisk og græs.
En miljøundersøgelse afsluttes med en risikovurdering i dialog mellem Ejendomsstyrelsen, styrelsens rådgivere og relevante tilsynsmyndigheder. Ikke to forureninger er ens, og derfor er det vigtigt med en individuel risikovurdering for den enkelte forurening.
Forureningerne vurderes blandt andet i forhold til grænseværdierne for PFAS. Når kriterierne ændrer sig, medfører det, at forureningerne må vurderes på ny. Dette har senest gjort sig gældende for kvalitetskriteriet med drikkevand, som 9. juni 2021 lidt forenklet sagt nedsættes fra 100 ng./l til 2 ng./l. Samtidig er der løbende tilføjet nye PFAS-forbindelser, der skal analyseres for, så der nu vurderes i forhold til 22 forskellige stoffer, hvor det tidligere var 12.
På nuværende tidspunkt peger risikovurderingerne ikke på et akut behov for afværgeforanstaltninger, men med ændrede kriterier/grænseværdier kan der ske ændringer i risikovurderingerne.
Ejendomsstyrelsen har særligt fokus på brandøvelsespladserne. Vores første screening i 2016 afdækkede, at det var her, at Forsvaret har de mest omfattende PFAS forureninger.
Ejendomsstyrelsen har registreret 82 brandøvelsespladser på Forsvarets arealer. Brandøvelsespladser er i denne sammenhæng alt fra store brandøvelsespladser til små steder, der benyttes mindre frekvent. Opgørelsen indbefatter både aktive brandøvelsespladser og brandøvelsespladser, som ikke har været anvendt i mange år samt brandøvelsespladser, hvor det er tvivlsomt, om der nogensinde har været anvendt brandslukningsskum. Det kan eksempelvis være molotovkastebaner, hvor der ikke forventes anvendelse af brandslukningsskum, men det kan ikke afvises, at dette enkelte gange kan have fundet sted.
49 brandøvelsespladser er undersøgt for indhold af PFAS, og på de 42 af dem er der konstateret indhold af PFAS, men på forskellige niveauer. Tendensen er, at jo større brandøvelsespladsen er, jo større er risikoen for forurening. Dette stemmer overens med internationale erfaringer, hvor militære og civile lufthavne med brandøvelsespladser ligeledes er erkendt som kilder til forurening. Det samme gælder andre brandøvelsespladser, hvor man træner slukning af storbrande.
Ejendomsstyrelsen indgår i mange nationale og internationale samarbejder om PFAS-problematikken. Det er et område i stor udvikling, hvor der hele tiden opstår ny viden både om stoffernes påvirkning, målemetoder og oprensnings- og afværgeforanstaltninger. Derfor prioriterer vi et stærkt netværkssamarbejde for at være opdateret på den nyeste viden og kunne dele vores erfaringer. Vi har også delt vores erfaringer om PFAS-undersøgelser og resultater på åbne konferencer og møder med regionerne og kommunerne. Blandt andet følgende:
ATV – Jord og grundvand (atv-jord-grundvand.dk) Branchens samlingssted for videndeling, hvor Miljøstyrelsen, regioner, kommuner, rådgivere, entreprenører og universiteter mødes.
2016 : Truer PFAS vores grundvandsressource? En screening af Forsvarsministeriets arealer.
2017 : PFAS- forurening. Forureningsspredning i grundvand og til overfladevand.
2019 : PFAS i overfladevand undersøgelse og risikovurdering. Her omtales resultater fra Ejendomsstyrelsens skumvæskeundersøgelse.
2021 : PFAS – Erfaringer på Forsvarsministeriets arealer.
ECDE – European Conference of Defence and the Enviroment (climate-diplomacy.org/events/european-conference-defence-and-enviroment)
2017 : Is PFAS a threat towards our drinking water resource and waterways? – Her omtales resultat fra Ejendomsstyrelsens skumvæskeundersøgelse.
2019 : PFAS – Karup Airbase.
NORDROCS – Crossing borders (nordrocs.org) Nordisk miljøkonference, der på skift bliver holdt i de nordiske lande. 2018 var I Danmark vært.
2018 : Firefighting foam. Præsentation af Ejendomsstyrelsens skumvæskeundersøgelse.
Samme konference : Teknisk tur til BRS Hedehusende, hvor der blev vist rundt.
Poster: PFAS in Firefighting foam – Do the currently used firefighting foams contain PFAS and do these new foams pose a risk to the environment?
Møde med Regionernes Videncenter for Miljø og Ressourcer samt regionernes årsmøde (2021) for jordforurening. (miljoogressourcer.dk)
2018 : Road show deltog på mødet i region nord. Præsentation af Undersøgelser ved Flyvestation Aalborg og Karup og PFAS i Brandslukningskum.
2019 : PFAS – TOP analyser erfaringer. Her omtales resultater fra Ejendomsstyrelsens skumvæskeundersøgelse.
2021 : PFAS overfladevand – erfaringer
Region Syddanmark og kommuner i regionen.
2021 : PFAS – Screening, på Forsvarsministeriets arealer.
EU Defence Enviornmental Netword (DEFNET)
2019: Vært for den europæiske samarbejdsorganisation DEFNETs møde om håndtering af PFAS på militære arealer.
Nationale samarbejdspartnere
2022 Arrangør af én-dags workshop for danske samarbejdspartnere (primært myndigheder) om PFAS problematikker.
Nordic-Baltic Defence Estate
2022 Nordic-Baltic PFAS Conference (Sverige). Medarrangør af tre-dages konference om PFAS med deltagelse af en række førende internationale eksperter på området.
Natur og Miljø konferencen 2022
Om Natur & Miljø: naturogmiljoe.dk
Oplæg med titlen: PFAS overfladevand – erfaringer.
Sagsbehandler PFAS Netværksmøde MST-DR-KL-Kommuner
Oplæg med titlenl: Miljøundersøgelser på Forsvarsministeriets arealer
Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse deltager i en række nationale og internationale – såvel som militære og civile - fora og samarbejder om PFAS. Blandt andet Nordisk-Baltisk Forsvarsbygg (NBDE), EU Defence Enviornmental Netword (DEFNET), Nordic Joint Meeting on Remediation og Contaminated Sites (NORDROCS) og Miljøstyrelsens seneste forskning om nye prøvetagningsmetoder i vand.
Depot Klosterhede, Fousingvej 10 - Orienterende undersøgelse af
brandøvelsespladser
Havarikursus Hvims - Screening for PFAS i spildevand
Flyvestation Aalborg - Rullebane11 - PFAS
Flyvestation Aalborg - Afgrænsende undersøgelser brandøvelsesplads samt Brand og Redning
Flyvestation Aalborg - Afgrænsende undersøgelse ved tidligere brandøvelsesplads
Skive Øvelsesplads - Rapport 2023
Station Nord - Rapport - Supplerende undersøgelse for PFAS 2023
Tankområde Guldager - Sup. forureningsundersøgelse - PFAS, 2023
Tankområde Guldager - Sup. forureningsundersøgelse - PFAS - Analyserapport
Tankområde Guldager - Monitering af kulbrinter 2023
Tankområde Hundested - Monitering 2023
Hvorup Kaserne og Nr. Uttrup Øvelsesplads
731 FSN Skrydstrup PFAS-undersøgelser 2020
721 FSN Karup PFAS i overfladevand 2020
721 FSN Karup Ny Brandøvelsesplads 2020
721 Flyvestation Karup Supplerende forureningsundersøgelse - Brand og Redning, 2020
701 Flyvestation Aalborg Brandøvelsesplads og ildslukning Moniteringsrunde 1, 2020
701 Flyvestation Aalborg, Rullebane 11, Moniteringsrunde 1, 2020
721 Flyvestation Karup Grundvandsmonitering 2019
721 Flyvestation Karup Grundvandsmonitering 2017
721 Flyvestation Karup Grundvandsmonitering 2015
731 Forureningsundersøgelse NFP byggefelt
731 FSN Skrydstrup Moniteringsrunde, 2020
731 FSN Skrydstrup Moniteringsrunde, 2019
731 FSN Skrydstrup Moniteringsrunde, 2018
731 FSN Skrydstrup Moniteringsrunde, 2017
731 FSN Skrydstrup Moniteringsrunde, 2016
731 FSN Skrydstrup Moniteringsrunde, 2015
731 FSN Skrydstrup Moniteringsrunde, 2014
En dokumentliste med parter og bilag - endelig
453 Oksbøl Brandøvelsesplads 2021
576 Holstebro Øvelsesplads, Skydebaner og Depot
582-583 Nr. Uttrup Kaserne og Øvelsesplads, supplerende PFAS-undersøgelse, 2021
6308 Havarikursus Hvims supplerende forureningsundersøgelse
701 Flyvestation Aalborg BØ og ildslukning SUPP 2021
701 Flyvestation Aalborg Rullebane 11 supplerende undersøgelse 2021
731 FSN Skrydstrup PFAS-undersøgelser 2021
PFAS-notat_Almegård øvelsesplads_med bilag
Hyby Fælled øvelsesplads og skydebaner
Følgebrev PFAS undersøgelse 2022
Følgebrev Orienterende undersøgelse 2022
Fremsendelse af supplerende PFAS- forureningsundersøgelse på 731 Flyvestation Skrydstrup
Fremsendelse af notat vedr. forureningsundersøgelse af tidligere Molotov-kastebane Kulsbjerg
Fremsendelse af notat vedr. forureningsundersøgelse af tidligere Molotov-kastebane Hyby
Fremsendelse af moniteringsrapport vedr. 861 Tankområde Hundested
Bilag 1 - 828 TO Guldager - monitering juni 2022 (D641614)
Bilag 2 - 828 TO Guldager - PFAS undersøgelse ved pumpehus (D641616)
B423 Kauslunde Øvelsesplads supplerende miljøhistoriske oplysninger
B423 Kauslunde Øvelsesplads Supplerende forureningsundersøgelse 2022
861 Tankområde Hundested Monitering 2022 T27
828 TO Guldager - Følgeskrivelse til Esbjerg Kommune vedr. monit... (D638986)
731 FSN Skrydstrup PFAS-undersøgelser 2022
583 Nr. Uttrup underretningsbrev vedr. undersøgelser 2021
583 Nr. Uttrup Kaserne. Orientering om resultater af PFAS - undersøgelser 2022
582-583 Nr. Uttrup Kaserne og Øvelsesplads. Supplerende PFAS-undersøgelse, 2022
582-583 Nr. Uttrup Kaserne og Øvelsesplads, supplerende PFAS-undersøgelse, 2021_rev.1
453 Oksbøl Brandøvelsesplads 2022 Rapport
265 Kulsbjerg Øvelsesplads og Skydebaner
Fremsendelse af miljørapporter vedrørende Flyvestation Ka-rup 2022
721 FSN Karup_Grundvandsmodel_Risikovurdering DGU 75.1271
721 Flyvestation Karup_Brand og Redning, 2022
FSN Karup_Ny Brandøvelsesplads
721 Flyvestation Karup - Undersøgelse af fisk fra fiskesø
Beredskabsstyrelsen Bornholm - Rapport for screening af PFAS i afledt spildevand og regnvand
Beredskabsstyrelsen Nordjylland - Rapport BRS 221 og BRS 240
Beredskabsstyrelsen Hovedstaden - Rapport for screening af PFAS i afledt spildevand og regnvand
Rapport moniteringsresultater, grundvand Thisted 2023
Beredskabsstyrelsen Midtjylland - PFAS-undersøgelse
Sydjylland Supplerende PFAS-undersøgelse 2023
Kauslunde Øvelsesplads - Supplerende undersøgelse
0522-BRS Ladby Øvelsesplads - Supplerende undersøgelse af PFAS 2022
522 BRS Ladby Øvelsesplads - Følgeskrivelse til Næstved Kommune
643 BRS Hovedstaden, PFAS-monitering i grundvand, Moniterings-rapport nr. 6. December 2022.
721 BRS Allinge - Rapport Orienterende forureningsundersøgelse 2022
Beredskabsstyrelsen, Sydjylland - Følgeskrivelse vedr. undersøgelser 2022
Bilag 1 Beredskabsstyrelsen, Sydjylland - Supplerende undersøgelse 2022 s 1-140
Bilag 1 Beredskabsstyrelsen, Sydjylland - Supplerende undersøgelse 2022 s 141-265
BRS 341 og 342 Beredskabsstyrelsen Tinglev Rapport 2022
BRS 643 Hovedstaden. Orientering om resultater af grundvandsmonitering 2022
BRS741 Almegård Øvelsesplads_PFAS-undersøgelse 2022
Følgebrev - BRS741 Lille Almegård, PFAS-undersøgelse ifm. påbud 2022
Aktliste til aktindsigtsanmodning fra DR 2021
321 340 360 BRS Haderslev Monitering PFAS 2021
453 Oksbøl Brandøvelsesplads 2021
643 BRS Hedehusene. PFAS monitering 2021
BRS 221 og 240 Beredsskabscenter Nordjylland Undersøgelse 2021
BRS 222 og BRS 241 Midtjylland Monitering og afgrænsning 2021
BRS 341 og 342 Beredskabsstyrelsen Tinglev Rapport 2021
BRS 423 Kauslunde Øvelsesplads Monitering 2021
BRS 643 Hedehusene Supplerende undersøgelser 2021
BRS 221 og 240 Beredsskabscenter Nordjylland monitering 2020
BRS 222 og BRS 241 Beredskabsstyrelsen Midtjylland Rapport 2020
BRS 341 og 342 Beredskabsstyrelsen Tinglev Rapport 2020
BRS 423 Kauslunde øvelsesplads Rapport_2020
0643-BRS-01015 PFAS monitering i grundvand, 2020
0221-BRS - Mulig drivmiddelforurening hos BRSNJ
0221-BRS-01004 - Forureningsundersøgelse af PFAS-forbindelser, Thisted Øvelsesplads
0221-BRS-01005 - Supplerende forureningsundersøgelse af
PFAS-forbindelser, Thisted Øvelsesplads
0221-BRS-01006 - Supplerende forureningsundersøgelse af
PFAS-forbindelser
0222-BRS-01004 - Forureningsundersøgelse af PFAS-forbindelser, Øvelsesplads 222 og 241, Midtjylland
0222-BRS-01005 - Supplerende PFAS-undersøgelse , Øvelsesplads 222 og 241, Midtjylland
0222-BRS-01006 - Supplerende olie og PFAS undersøgelse 2019, Øvelsesplads 222 og 241, Midtjylland
0222-CF-01001 - Miljøtilsyn og afgrænsning af restforurening ved tankanlæg
0321-BRS-01002 - Besigtigelse af olieoverløb
0321-BRS-01003 - Opgravning af to jordtanke
0321-BRS-01006 - Orienterende forureningsundersøgelse
0321-BRS-01008 - Supplerende forureningsundersøgelse
321 340 360 BRS Haderslev Monitering PFAS_Grundvand og recipient 2020_En...
0643-BRS-01010 Forureningsundersøgelse PFAS på brandøvelsesplads
0643-BRS-01011 Supplerende forureningsundersøgelse (inkl. PFAS)
0643-BRS-01012 PFAS monitering i grundvand, 2017
0643-BRS-01013 PFAS monitering i grundvand, 2018
0643-BRS-01014 PFAS monitering i grundvand, 2018
12703.0006-2018 vandkontrol før og efter rensning - Søværnets Haveri Kursus
Analyserapport (B1, Beredskabscenter Sydjylland, Haderslev)
Analyserapport_vandkontrol DCU og FTU efter rensning
Analyserapport_vandkontrol DCU, søen og FTU før rensning
Bilag 1 - 0643-BRS-01010 Forureningsundersøgelse PFAS på brandøvelsesplads
Bilag 2 - 0643-BRS-01011 Supplerende forureningsundersøgelse (inkl. PFAS)
Bilag 3 - 0643-BRS-01012 PFAS monitering i grundvand, 2017